Van dag tot dag

Tartan Classic 2023

Leuke navigatiesecties, uitdagende regularities, testjes op historische locaties, prachtige wegen en vergezichten, top verzorging (volgens Britse standaard 😊) en een aantal bijzondere Schotse “experiences”; een schets van dag tot dag van de Tartan Classic 2023:

 

Dag 1 (28 juni): Newcastle – Dublane

Na aankomst van de ferry in Newcastle staan we na een korte verbindingsetappe aan de start van de eerste navigatiesectie van de Tartan Classic 2023 waarin elke sectie een eigen naam heeft gekregen. Na “The Devil’s Causeway”, de eerste regularity en een mooie verbindingsroute bereiken we de koffiestop aan het prachtige Kielder Water nabij de Schotse grens.

Vanwege de onzekere aankomsttijd van de boot en de willekeur bij het ontschepen, rijden we het eerste deel van de Tartan Classic in een tijdvenster; na de koffiestop werken we wel met tijdcontroles, maar in de Tartan Classic zal (met uitzondering van de regularities) de tijd vooral een ondergeschikte rol spelen.

De volgende navigatiesectie en de tweede regularity leiden naar een late lunch in Peebles Hydro. Een klassiek Brits hotel in de countryside.

   

 Na de lunch worden in de navigatiesecties verschillende Britse navigatiesystemen geïntroduceerd en na ongeveer 350 kilometer bereiken we de dagfinish waar ons een typisch Schots ontvangst wacht in het Double Tree by Hilton Hydro hotel, een Victoriaans, klassiek hotel vlakbij Dunblane.

Onze verwachting is dat alle deelnemers soepel door deze dag laveren. Natuurlijk is er een aantal listige situaties, maar het is vooral de bedoeling dat iedereen aan het eind van dag zich comfortabel begint te voelen met links rijden en de Britse navigatiesystemen. Voorafgaand aan de Tartan Classic geven wij nader uitleg over de gebruikte navigatiesystemen. Vanzelfsprekend is er een aanzienlijk verschil in moeilijkheidsgraad tussen Sport- en Tourklasse, waarvoor rally-ervaring in principe niet nodig is.

 

Dag 2 (29 juni): Dunblane – Inverness

Ook op de tweede dag moet we een flinke afstand tot het volgende hotel in het noordelijk gelegen Inverness afleggen. En de route is adembenemend. Navigatiesecties en regularities voeren naar een koffiestop op een terras aan Loch Long. De scenery is zeer afwisselend. De wegen worden smaller, hoogteverschillen nemen toe. Een regularity door de heuvels, vol schapen, wildroosters en -hekken die geopend én gesloten moeten worden. We passen ons uiteraard aan, aan de Schotse regels en gebruiken.

         

Vandaag staat ook de eerste test gepland. “Rest and be thankful” is een prachtige naam voor een historische hill climb die nog jaarlijks onderdeel is van het Schots kampioenschap voor hill climbs. Vanwege aardverschuivingen is het nog niet helemaal zeker of het parcours beschikbaar is, maar we doen er alles aan om het voor elkaar te krijgen.

Na “Rest and be thankful” volgt onder andere een regularity die bij uitstek het voorbeeld is, dat alleen al het verloop van de weg het strak rijden van de regularity best uitdagend maakt. Het landschap is prachtig, de weg smal, kronkelig en heuvelachtig. In geval van tegenliggers maak je gebruik van de uitwijkplaatsen, met als gevolg dat je daarna weer wat achter ligt op je schema… Hopen op niet te veel tegenliggers dus!

 

We lunchen in Glen Coe. Een werkelijk spectaculaire omgeving waarin onder andere opnames hebben plaatsgevonden voor James Bond’s Skyfall. Na de lunch blijft het uitzicht adembenemend, het aantal wegen minimaal en we hebben nog wat afstand te overbruggen. We passeren Loch Linnhe en Ben Nevis, de hoogste berg in de UK. We zijn op weg naar Loch Ness, maar pakken onderweg nog wel een leuke regularity mee.

Na ruim 100 kilometer bereiken we een koffiestop in de heuvels boven Loch Ness en kan iedereen zich opmaken om het gevecht aan te gaan met het monster. Ons monster van Loch Ness is een aaneenschakeling van 4 korte navigatiesecties en een regularity. Een korte verbinding leidt tenslotte naar het zeer klassieke Kingsmills hotel in Inverness. Na ongeveer 400 kilometer zit de langste rallydag van de Tartan Classic erop.

 

Dag 3 (30 juni): Inverness – Crieff

Op dag 3 is de afstand naar het volgende hotel kleiner en staan de Highlands centraal. De route is opnieuw fantastisch, gaat dwars door Cairngorms National Park en The Cairnwell en we passeren zelfs een tweetal skigebieden. Sneeuw zal er begin juli naar verwachting niet meer liggen, maar je weet het nooit in Schotland 😊.

Vandaag komen we langs een aantal beroemde whisky distilleries zoals Glenlivet en Royal Lochnagar. We plannen bij een van de distelleries een stop om (een klein beetje) kennis te maken met het Schotse goud, in de wetenschap dat de route daarna nog wel veilig vervolgd moet worden. De planning is, dat we ook tijd nemen om te lunchen en rond te kijken in Balmoral Castle, waar onlangs Queen Elizabeth haar laatste dagen heeft doorgebracht.

       

De middagetappe voert met drie navigatiesecties en een leuke regularity naar het Crieff Hydro hotel. Geen eitjes, die secties. Zoals in de hele Tartan Classic zijn we steeds op zoek naar de juiste balans tussen lekker doorrijden in een prachtige omgeving en passende uitdaging voor de navigators, waarbij we onze eigen SLS-achtige invulling geven aan de Britse navigatiesystemen. En dat leidt tot hele leuke combinaties!

 

Dag 4 (1 juli): Crieff – Kirknewton

Deze dag is vooral ook bedoeld voor de rijders. Het plan is dat we na een aantal navigatie- en regularity secties in de heuvels bij Crieff koers zetten naar Knockhill Racing Circuit. We passeren Gleneagles op weg naar een prachtige autosport locatie met niet alleen een uitdagend circuit, maar ook een zogenaamde “rally track” in de heuvels waar de groten uit de Britse autosport, waaronder Colin McRae, veelvuldig getraind hebben.

Nadat we uitgespeeld zijn op Knockhill gaan we door naar de Forrestburn Hill Climb. De plaatselijke autosportvereniging is enthousiast om ons te ontvangen op hun roemruchte Hill Climb, die ook jaarlijks deel uitmaakt van het Schots kampioenschap.

Onze laatste overnachting in Schotland is in de kasteelachtige Dalmahoy Hotel & Country Club. Prachtig landelijk gelegen en een uitstekende locatie voor een feestelijke afsluiting van ons verblijf in Schotland.

 

Dag 5 (2 juli): Kirknewton – Newcastle

Ook de laatste dag van de Tartan Classic is een volwaardige rallydag. Weliswaar korter dan andere dagen omdat we uiterlijk om 15:30 uur in Newcastle met alle auto’s moeten inschepen voor de terugtocht naar IJmuiden. Maar ook op deze laatste dag staat nog een bijzonder bezoek op het programma.

We rijden om de hoofdstad Edinburgh in een groene omgeving waarin lange hagen en mooie landerijen beeldbepalend zijn, naar het Jim Clark museum. Jim Clark is een Schotse autosport legende die in 1963 en 1965 met Lotus wereldkampioen Formule 1 werd, alvorens hij in 1968 op het circuit van Hockenheim om het leven kwam. Uiteraard is er tijd om in het museum rond te kijken.

   

Na de koffiestop leiden de laatste secties naar de finish van het wedstrijdgedeelte van de Tartan Classic op de Schots/Engelse grens. Op de boot terug naar IJmuiden zal in de avond ruimschoots gelegenheid tot borrelen en napraten zijn. We zijn met de rederij in gesprek om (ondanks dat er natuurlijk nog een groot aantal andere passagiers zullen zijn), op een gepaste manier de prijsuitreiking te doen.

 

Kortom: de Tartan Classic biedt, in volledig Schotse sfeer, een balans tussen gepaste uitdaging voor rijder en navigator, in een vaak adembenemende omgeving, waarbij ook voldoende tijd is voor een aantal unieke Schotse experiences. We hoeven niet elke dag vanaf 07:30 uur te vertrekken en komen bijna elke dag ’s avonds lekker op tijd voor een borrel in het hotel.

  • Een vijfdaags rally-evenement in Schotland
  • Rijden in uw klassieke auto in een adembenemende omgeving
  • Vier overnachtingen in klassieke hotels met Britse grandeur
  • Bezoek aan verschillende typisch Schotse (autosport) locaties
  • Heen- en terugtocht per ferry voor uw auto, inclusief (binnen)hut voor twee personen
  • Alle maaltijden
  • Verzorgde routeboeken, rallyschilden en alle overige rallybescheiden

Wilt u genieten van het rijden in uw klassieke auto in een adembenemende omgeving? Het routeboek bevat heldere route-instructies, rally-ervaring is niet vereist. Schrijf u hier in voor de tourklasse.

Gaat u graag de uitdaging aan? Onze ervaren uitzetters hebben ervoor gezorgd dat er voldoende competitieve elementen in de secties zijn opgenomen voor equipes met ervaring in expert- en sportklasse. Schrijf u hier in voor de sportklasse.